Ştiri

Sistemul IT al ANAF intră în colaps

Written by redactia

Cu servere şi calculatoare vechi, sistemul IT al Fiscului riscă să intre în colaps în orice moment. Site-ul ANAF cedează deseori în cele mai aglomerate perioade, aşa că oamenii sunt forţaţi, în continuare, să stea la cozi la ghişee ca să-şi rezolve problemele.

Situaţia ar fi fost însă alta dacă ANAF s-ar fi modernizat. Pentru asta a avut la dispoziţie 70 milioane euro de la Banca Mondială şi cinci ani să-i cheltuiască. Până acum însă, a dat bani pe consultanță şi piese de schimb, dar niciun leu pentru IT. Oamenii sunt cei care suportă consecinţele lipsei investiţiilor la Fisc. Stau zeci de minute cu vrafuri de hârtii în braţe să-şi rezolve problemele, iar funcţionarii îşi bat capul cu softuri vechi.

În raportul de activitate al ANAF pe anul trecut se arată că au fost făcute plăţi de 2,6 milioane euro în cadrul programului cu Banca Mondială. Cea mai mare cheltuială a ANAF pentru IT a fost de 67 mii euro, dar nu pentru echipamente noi, ci pentru piese de schimb. Aşa se face că site-ul ANAF pică des tocmai în perioadele de vârf. S-a întâmplat chiar săptămâna trecută, când site-ul a fost doar parţial funcţional câteva zile bune. Ministrul Finanţelor recunoaşte problema sistemului învechit al ANAF şi susţine că sunt discuţii cu Banca Mondială pentru ca banii să nu fie pierduţi. „Cer scuze faţă de toţi contribuabilii care au avut nemulțumiri. Vom anunţa în perioada următoare, într-o lună, două, şi soluţia finală pe care Ministerul de Finanţe o va decide“, a explicat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor. În ciuda întârzierilor mari, ANAF are ţinte ambiţioase, pentru a muta cât mai multe hârtii din offline în online. De exemplu, vrea ca din 2019 formularul unic pe care îl vor depune cei cu venituri extrasalariale să fie trimis doar online, şi nu pe hârtie.

About the author

redactia

Leave a Comment