Financiar Ştiri

Situație ingrijorătoare a bugetului în ianuarie: veniturile au scăzut, cel mai mult încasările din TVA, cheltuielile au crescut

Written by redactia

Asadar, potrivit sursei citate, veniturile bugetului general consolidat, in suma de 19,2 miliarde lei, reprezentand 2,4% din PIB, au fost cu 5,7% mai mici, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent.
S-au inregistrat cresteri fata de anul precedent la incasarile din impozitul pe salarii si venit (+24,9%), impozitul pe comert exterior si tranzactiile internationale (+10,1%), venituri din capital (+63,9%) si la contributiile sociale (+9,4%).
In ceea ce priveste incasarile din TVA, acestea au inregistrat o scadere fata de ianuarie 2016 cu 24,8%, pe fondul reducerii cotei standard de TVA de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016, masura care s-a reflectat in incasarile incepand cu luna februarie 2016, arata Ministerul de Finante.
De asemenea, rambursarile de TVA au fost mai mari cu 75 milioane lei fata de aceeasi perioada a anului precedent, reprezentand 1,2 miliarde lei.
De cealalta parte, cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 16,2 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 3,5% fata de aceeasi perioada din anul precedent, diminuandu-se cu 0,1 puncte procentuale ca pondere in PIB.
Cheltuielile de personal au crescut cu 8,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent fiind determinate de majorarile salariale acordate in a doua parte a anului trecut, respectiv aplicarea, incepand cu luna august 2016, a prevederilor ordonantei privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative. In acelasi timp, cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus cu 7,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de anul precedent cu 9,5%, fiind influentate, in principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie in acest an, ajungand la 917,5 lei (OUG 99/2016), precum si de alte masuri ce au fost aprobate in timpul anului 2016 care au contribuit la sporirea cheltuielilor sociale.

About the author

redactia

Leave a Comment