„Când 50.000 de migranți s-au adunat la punctul de frontiera Kapikule (la frontiera turco-bulgara), voi ați strigat după ajutor. Ați început sa vă întrebați: ‘Ce ne facem dacă Turcia își deschide granițele?’, a declarat Erdogan.
„Ascultați-mă bine. Dacă mergeți mai departe, aceste frontiere se vor deschide, băgati-va asta în cap„, a avertizat președintele Turciei, într-un discurs la Istanbul.
Guvernul de la Ankara s-a angajat la începutul anului sa reaccepte migranți sau refugiați expulzați de țările europene în schimbul a 3 miliarde de euro, fonduri pentru programe de dezvoltare, și posibilitatea ca cetățenii turci să calătorească fară vize în UE
Insa, pentru ca UE a amânat data ridicării vizelor pentru cetațenii turci din cauza legislației stricte împotriva terorismului și acuzații cu privire la nerespectarea drepturilor omului în Turcia, autoritățile de la Ankara au declarat ca guvernul turc își pierde răbdarea
In timp ce Turcia negociaza cu UE ridicarea vizelor pentru cetatenii sai, armata sa se afla in mijlocul unei operatiuni terestre in nordul Siriei, unde lupta impotriva gruparii SI impreuna cu grupari rebele, in timp ce incearca sa reduca influenta gruparilor paramilitare kurde.
Din cauza reactiei “disproportionate” a puterii de la Ankara dupa tentativa de lovitura de stat din iulie, Parlamentul European (PE) a adoptat joi o rezolutie prin care cere suspendarea temporara a negocierilor de aderare cu Turcia.
Eurodeputatii au votat cu o mare majoritate (479 la 37) in favoarea rezolutiei, care nu are caracter obligatoriu si prin care se solicita Comisiei Europene si guvernelor nationale sa ‘inghete temporar’ procesul de aderare al Turciei inceput in 2005.
Decizia privind o eventuala suspendare este insa de competenta Comisiei Europene, institutia care conduce negocierile cu Ankara.
„Parlamentul European condamna ferm masurile represive disproportionate adoptate in Turcia dupa tentativa de lovitura de stat din iulie„, se arata in rezolutie, care adauga totusi ca legislativul comunitar ramane angajat in a mentine Turcia “ancorata” la UE.
Desi fara impact juridic, votul Parlamentului European risca sa amplifice tensiunile dintre Turcia si Uniunea Europeana. Semn al acestor neintelegeri, Erdogan a mentionat recent optiunea unui referendum pe tema continuarii sau nu a procesului de aderare la UE si a invocat posibilitatea apropierii de Organizatia de Cooperare de la Shanghai (OCS), coprezidata de China si Rusia.
Negocierile in vederea aderarii Turciei la UE, deschise in 2005, au batut pasul pe loc ani de zile. Dar ele au fost relansate ca urmare a unei reapropieri fara precedent intre Ankara si Bruxelles, in toamna anului trecut, in incercarea de a stavili afluxul de sute de mii de migranti catre continentul european.
Pe 14 decembrie 2015, cele 28 de tari membre ale UE si Turcia au deschis Capitolul 7 (politica economica si monetara), ceea ce a ridicat la 15 numarul de domenii in negociere, dintr-un total de 35.