Ştiri Trăiri de femeie

Puterea de a spune NU

Written by redactia

Fară abilitatea și puterea de a trasa limite și a spune “NU” celor din jur ( și “DA” ție ), ajungi inevitabil să faci munca în folosul comunității, abandonandu-ți obiectivele, focalizandu-te pe ale celorlalți.

Viata mea s-a schimbat în ultimii doi ani, iar unul din obiceiurile pe care am încercat să mi-l formez a fost cel de a refuza, să răspund negativ unor solicitări, însa de multe ori mi-a fost greu și am dat înapoi. Cred că mulți dintre noi evităm să spunem “NU” și acceptăm să facem pentru alții lucruri care nu le dorim sau chiar le displacem.

Chiar mă apucasem într-o vreme să citesc o carte în acest sens, “Cum sa spui NU” de Marie Haddou, însa cand tehnica s-a lovit de realitate lucrurile nu au mai părut la fel de ușoare. Acceptam lucrurile din jena de a refuza, din frica de a ne pierde simpatia prietenilor, pentru evitarea unor conflicte sau pur și simplu poate vrem să fim “de treaba” iar un potențial refuz ne-ar plasa în extrema de “om rău “.

Inainte de a spune “NU”  eu stau și îmi cantăresc angajamentele pe care le am fără să î-mi iau altele noi, îmi stabilesc prioritățile și cer un timp de gandire pentru luarea unei decizii. Incerc să nu mă las copleșită de insistentele celui cu care vorbesc și adopt un comportament perseveret în luarea unei decizii.

Odata luată o hotarare ( fie ea pozitivă sau negativă ) o mențin și  i-mi motivez alegerea punand accentul pe propunere și nu pe persoana, astfel las deschisă o portită pentru viitoare propuneri și nu atac pe cel din fata mea cu refuzul meu.

Dacă spun azi NU pentru cineva, înseamnă un mare DA pentru mine, pentru dezvoltarea mea, pentru cei din viața mea, pentru cei pe care ii iubesc și ii prețuiesc cel mai mult ! Refuz să îmi mai pun familia sau prioritățile pe planul doi, pentru ceva ce poate nici nu va fi prețuit la adevărata lui valoare.

Viata m-a învățat că în loc să privesc un refuz ca pe o oportunitate pierdută, mă gandesc mereu că alte două uși mi se deschid de fiecare dată cand mi se închide una !

Alina Gherdan

About the author

redactia

Leave a Comment