Uncategorized

Ce modificări aduce 1 iulie în buzunarele românilor.

Written by redactia

Mamele cu copii până în 2 ani primesc indemnizații mai mari și pe o perioadă extinsă de timp, consumatorii casnici vor plăti mai puțin pe gazele naturale, iar șoferii care își înmatriculează mașinile primesc taloane auto noi.

Tot de la 1 iulie, asigurații din sistemul public de sănătate vor beneficia de mai multe servicii medicale și două formulare fiscale controversate se simplifică și vor face mai ușoară viața firmelor și oamenilor de afaceri.

Procedurile de acordare a indemnizației și concediului pentru creșterea copilului, simplificate de la 1 iulie 2016

Procedurile de acordare a indemnizației și concediului pentru creșterea copilului vor fi simplificate începând cu data de 1 iulie 2016, după ce Guvernul a modificat și completat normele de aplicare a programului în așa fel încât reglementările introduse recent în lege de către Parlament să fie aplicate unitar.

Practic, hotărârea de Guvern adoptată astăzi prevede drepturile noi ce vor fi stabilite începând cu 1 iulie 2016, urmând ca prin ordin al ministrului Muncii să fie stabilite reglementări privind drepturile aflate deja în plată. Cele două acte normative vor fi publicate concomitent în Monitorul Oficial.

Hotărârea de Guvern vizează, în principal, două aspecte:

1. Modul de aplicare a drepturilor noi ce vor fi stabilite începând cu 1 iulie 2016:

– modul de stabilire a celor 12 luni de eligibilitate din ultimii 2 ani înainte de nașterea copilului, în vederea acordării dreptului la concediu și indemnizație lunară, respectiv:

– din 12 luni consecutive, în cazul în care în această perioadă se realizează fără întrerupere venituri supuse impozitului și/sau se înregistrează una sau mai multe dintre situațiile asimilate prevăzute de ordonanța de urgență (șomaj, concedii medicale, perioade de studii preuniversitare/universitare sau postuniversitare etc.);

– din 12 luni succesive, în care sunt îndeplinite condițiile de acordare, în cazul în care în perioada de 2 ani, realizarea veniturilor supuse impozitului și/sau înregistrarea uneia sau mai multora dintre situațiile prevăzute de lege (la art. 2 alin.(5) din ordonanța de urgență) s-au produs cu întreruperi.

– modalitatea de a stabilire a veniturilor care se iau în calcul în raport cu perioada de eligibilitate;

– reglementarea, în condițiile prevăzute de Legea nr. 66/2016, a modului de acordare a stimulentului de inserție și, respectiv, de prelungire a perioadei de acordare a acestuia, cu respectarea termenului de cel puțin 60 zile înainte de finalizarea concediului pentru întoarcerea la activitatea profesională;

– includerea indemnizației care se acordă persoanelor care au copii cu handicap în întreținere și care optează pentru program de lucru redus și corelarea cu procedura de acordare a celorlalte drepturi prevăzute de OUG nr.111/2010 cu modificările și completările ulterioare;

– modificarea anexei privind cererea și declarația pe propria răspundere pentru solicitarea dreptului.

De asemenea, se reglementează și faptul că persoanele care au născut anterior intrării în vigoare a Legii nr.66/2016 și care nu au îndeplinit condițiile de eligibilitate prevăzute de OUG nr.111/2010 cu modificările și completările ulterioare, dar îndeplinesc condițiile mai favorabile referitoare la cele 12 luni de eligibilitate din ultimii 2 ani înainte de nașterea copilului pot beneficia de drepturile conferite de lege, de la data depunerii cererii.

Autovehiculele noi, dar și cele la mâna a doua, aduse în țară pentru înmatriculare, vor primi cărți de intentitate auto de tip nou de la 1 iulie. RAR va actualiza conținutul pentru ca proprietarii și autoritățile să aibă mai multe informații cu privire la datele tehnice ale mașinii, unele necesare la stabilirea impozitelor, după cum a spus directorul general al instituţiei, George Dincă.

„Elementele noi sunt trecerea în cartea de identitate a unor informaţii precum norma de poluare europeană, valoarea CO2, sistem de propulsie. (…) Cine are carte de indentitate veche va merge cu această carte până când maşina va ieşi din parc, natural”, a subliniat Dincă.

Declaraţiile referitoare la TVA, 394 şi 088, intră în vigoare în formă modificată începând cu data de 1 iulie 2016, prima mai explicită, iar a doua simplificată, a anunţat Dragoş Doroş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Formularul 088 care va intra în vigoare de la 1 iulie, a ajuns la o variantă îmbunătăţită, spune Dragoş Doroş, şeful Anaf. „După câtveva luni de muncă, formularul 94 va avea 13 întrebări şi 8 seturi de documentare, şi nu 20 de întrebări”, a subliniat şeful ANAF.

„Declaraţia 394, de la 1 iulie intră în funcţiune într-o nouă formă, una simplificată, cu ghilimelele de rigoare. Este acum mai exhaustivă dar e mai explicită şi mai folositoare pentru ambele părţi, şi pentru ANAF şi pentru contribuabili”, a declarat Doroş. În schimb, formularul 088 se simplifică începând de luna viitoare.

„Faimosul 088, care şi el de la 1 iulie va intra în funcţiune într-o nouă formă, (…) a creat probleme în special pe cantitatea de documente pe care o cerea şi care conţinea date care, într-un fel sau altul, se găseau tot la instituţii ale statului. După câteva luni bune de muncă, formularul, în loc de 20 de întrebări va avea 13, iar din 8 seturi de documente, va fi nevoie de 3 seturi”, a mai afirmat preşedintele ANAF.

De asemenea, în faza iniţială, formularul se aplica şi celor care erau în sistemul de TVA în sensul că la orice modificare, administrativă sau nu, erau obligaţi să îl completeze din nou.

„Am rezolvat această problemă în sensul că la cei care au deja cod de TVA, de la o analiză punctuală, vor trece la o o analiză continuă şi doar atunci când vom observa discrepanţe îi vom invita pe acei contribuabili pentru clarificări”, a precizat Doroş.

Prețurile gazelor naturale livrate clienților casnici vor scădea, de la 1 iulie, în medie, cu 3%, conform unei decizii a Comitetului de reglementare al ANRE.

„Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, tot pentru această perioadă, o scădere medie de 3% a prețurilor pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienții casnici, medie calculată în funcție de ponderea pe piață a fiecărui operator licențiat”, spun oficialii ANRE.

Scăderea aprobată a avut în vedere menținerea prețului producției interne curente la 60,00 lei/MWh, asigurarea consumului clienților casnici 100% din producția internă (curentă și extrasă din depozitele de înmagazinare) și scăderea costului unitar de transport estimat.

Guvernul a aprobat noul Contract Cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 – 2017, urmând ca acesta să intre în vigoare la data de 1 iulie.

Președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud, Camelia Ilișuan, a prezentat, miercuri, într-o conferință de presă, principalele modificări aduse de noul Contract Cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale.

”Ca urmare a noului Contract Cadru, începând cu 1 iulie, se vor încheia acte adiționale cu toți furnizorii pentru luna iulie, iar în cursul lunii iulie, se vor încheia noile contracte care vor intra în vigoare cu data de 1 august”, a spus Camelia Ilișuan.

Printre principalele modificări care vor apărea se numără: acordarea gratuită a avizelor epidemiologice pentru reintrarea în colectivitate și a adeverinţelor medicale pentru preșcolari și elevi, reglementarea migrației pacienților medicilor de familie (se pot transfera de pe o listă pe lista altui medic de familie mai devreme de o dată la şase luni doar asigurații care își schimbă domiciliul, cei care sunt în arest preventiv sau execută o pedeapsă privativă de libertate), se introduc noi proceduri de diagnosticare, decontate de CAS, pentru asistenţa medicală ambulatorie clinică de specialitate.

În ceea ce privește medicina dentară, minorilor li se vor putea acorda consultaţii decontate o dată la şase luni, faţă de o dată pe an cum este în prezent.

”De menționat este și faptul că toți furnizorii de servicii vor fi obligați să afișeze, la sediul unde efectuează serviciile respective, în formatul stabilit de CNAS, informații privind pachetele de servicii medicale şi tarifele corespunzătoare pe care ei le oferă și le prestează efectiv”, a mai completat sursa citată.

 

About the author

redactia

Leave a Comment