Cultură&Social Ştiri

Şomajul arădean

Written by redactia

Şomajul arădean

Şomajul este un fenomen economic care ia naştere din crizele sau recesiunile economice. Şomajul survine decalajului dintre cererea si oferta de pe piata locurilor de munca concretizându-se in imposibilitatea găsirii unui loc de munca plătit de către persoane calificate pentru jobul respectiv.
Şomajul poate fi de mai multe tipuri, respectiv: şomaj ciclic, fricţional, structural, sezonier, tehnologic. De asemenea şomajul poate fi voluntar, atunci când persoanele nu vor sa lucreze din varii motive, sau şomaj involuntar când, deşi apţi pentru realizarea unui job, nu reuşesc să găsească unul. Absolvenţii a cel puţin 10 clase, care au cel puţin 16 ani, pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj de 250 de lei, pentru o perioada de sase luni, daca se înregistrează la agenţia de ocupare a forţei de munca in maxim 60 de zile de la data absolvirii.

Noi arădenii ar trebui să ne mândrim cu unul dintre cel mai mic număr de şomeri din ţară, mai exact la sfârşitul lunii Decembrie 2015 în evidenţele AJOFM Arad se găsesc un număr de 5.104 şomeri, din care 2.419 femei.   Stocul şomerilor a crescut faţă de luna precedentă cu 121 persoane. Rata şomajului aferentă lunii Decembrie 2015 este de 2,33%, mai mare cu 0,05% fata de luna precedentă. În luna Decembrie au beneficiat de măsuri active 11 persoane cu handicap, iar în urmare implementării măsurilor active un număr de 132 persoane, au fost încadrate pe piaţa muncii.

Pentru anul 2016, AJOFM Arad a propus organizarea unui număr de 5 Burse ale muncii:

– Bursa muncii pentru femei

– Bursa generală a locurilor de muncă

– Bursa la cererea pieţei muncii

– Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi

Bursa pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului.

About the author

redactia

Leave a Comment