Internațional Ştiri

Întâlnire la nivel înalt intre Liviu Dragnea şi Benjamin Netanyahu la Bucuresti

Written by redactia

Președintele PSD, Liviu Dragnea, s-a întâlnit, marți seara, la Ierusalim, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, la sediul guvernului. Liderul social-democrat, care se află într-o vizită oficială în Israel, a discutat timp de o oră și jumătate cu premierul Netanyahu deși, inițial, întâlnirea era prevăzută să dureze 30-40 de minute.

Unul dintre principalele puncte de pe agenda celor doi a fost legat de securitate, temă adusă în atenție și de recenta tragedie a unei mame ucise de teroriști chiar sub ochii propriilor copii. Președintele PSD i-a transmis premierului Netanyahu că regretă să vadă că populația israeliană suferă din cauza agravării situației de securitate, subliniind că a fost impresionat profund de cazul mai sus-menționat. Liviu Dragnea a transmis condoleanțe și sincerul său regret, precum şi poziția sa potrivit căreia este de responsabilitatea tuturor politicienilor să încurajeze lupta, de orice fel, împotriva terorismului. Prim-ministrul israelian i-a spus, la rândul său, liderului social-democrat că i-a apreciat foarte mult implicarea în consolidarea și refacerea sinagogilor din România în perioada în care a fost vicepremier și ministru al dezvoltării regionale. De asemenea, Benjamin Netanyahu i-a mai transmis lui Liviu Dragnea mulțumirile sale pentru că în timpul guvernului social-democrat, din care a făcut parte, a fost implementată legislația privind acordarea pensiilor de urmaș victimelor Holocaustului și muncii forţate.

Președintele PSD a vorbit și despre contribuția României la Consiliul Afacerilor Externe al UE pentru adoptarea unor concluzii mai echilibrate în privința Israelului. “Considerăm că nu este corectă o condiționare a eforturilor pentru Procesul de Pace de problematica etichetării produselor din teritoriile palestiniene”, a declarat Liviu Dragnea. El a adăugat că țara noastră va oferi sprijin pentru ca relația UE – Israel să rămână echilibrată, în interesul tuturor. Totodată, a amintit, în acest context, și eforturile europarlamentarilor social-democrați români în această direcție.

Cei doi demnitari au vorbit pe larg și despre multiplele posibilități de colaborare și extindere a relațiilor existente între cele două state. Concret, există interes pentru extinderea proiectelor comune în agricultură, cercetare, sănătate, securitate cibernetică. În acest moment, volumul schimburilor comerciale este de 530,6 milioane de dolari. În plus, colaborarea în privința atragerii fondurilor europene va deveni o prioritate. Liviu Dragnea şi-a exprimat dorința de a lansa o cooperare în care Israelul să devină parte în proiectele naționale din România și la nivel european, domeniile de interes fiind: infrastructurile urbană și de transport.

 

Premierul israelian a promis sprijin pentru găsirea unor specialiști și companii care să ajute la realizarea Planului Național Cadastral, atât de mult așteptat de români, subliniind că finalizarea acestui proiect va putea fi calificată ca o “revoluție economică”.

About the author

redactia

Leave a Comment