Financiar Internațional

Gazprom e pregătit pentru cele mai scăzute prețuri la gaze din ultimul deceniu

Written by redactia

După o nouă estimare a prețului la gaze naturale în Europa, principala piață de export, compania rusească, Gazprom, și-a alcătuit bugetul pentru 2016: 200 de dolari pentru 1000 metri cubi, un preț cu aproximativ 19% mai scăzut decât media anului 2015, conform surselor din interiorul companiei.

Gazprom furnizează o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, această constinuind 40% din veniturile sale anuale, din totalul de 100 miliarde de euro.

De asemenea, grupul rus se confruntă cu scăderi de prețuri peste hotare, datorită faptului ca prețul gazelor naturale, în majoritatea contractelor sale, este strâns legat de evoluția prețului petrolului.

Alexei Kokin, analist al UralSib Financial Corp, a afirmat că estimările Gazprom par rezonabile, dar Rusia are însă capacitatea de a-și menține cota de piață în Europa, având în vedere prețurile scăzute la gaze în anul ce urmează, chiar și în condițiile unei supra-oferte GNL.

Exporturile Gazprom spre Europa ar urma să rămană stabile la aproximativ 160 de miliarde metri cubi în 2016. în schimb, Gazprom intentionează că, în următorii patru-cinci ani, să cheltuie peste 50 de miliarde de dolari pentru construcția unor noi rute de export: un nou gazoduct spre Germania via Marea Baltică, o conductă spre Turcia via Marea Neagră și o rută de export spre China, la care ar urma să se adauge și dezvoltarea unor noi zăcăminte care să alimenteze conducta spre China, potrivit unei surse citate de Bloomberg.

About the author

redactia

Leave a Comment