Acasă

Probleme întâmpinate de angajatorii din Arad cu privire la asigurarea forţei de muncă necesare activităţilor

Written by redactia

Aşa cum a previzionat agenţia noastră încă în urmă cu doi ani, s-a ajuns din păcate în situaţia necesităţii importului forţei de muncă, în primă fază din zonele defavorizate din ţară (Oltenia, Muntenia, Moldova), iar în perspectivă considerăm că acest trend va duce pe investitori să aducă forţă de muncă chiar din afara ţării.

Dat fiind faptul că cererea de forţă de muncă este predominantă în municipiul Arad, oraş care la acestă dată dispune de 233 şomeri indemnizaţi şi 272 neindemnizaţi, acest număr foarte mic creează o situaţie inedită în care, cu siguranţă şi acum şi în perspectivă nu se poate asigura o activitate normală pentru agenţii economici solicitanţi.

AJOFM Arad a făcut propuneri de colaborare către agenţi economici importanţi ai municipiului şi judeţului Arad, s-a pus la dispoziţia agenţilor economici interesaţi pentru  identificarea de oportunităţi (idei noi care ar putea conduce la asigurarea de personal necesar pe piaţa muncii).

Până acum, probabil datorită faptului că marii agenţi economici lucrează cu firme de recrutare independente, nu am fost solicitaţi pentru găsirea unor soluţii comune agreate de părţi.

În consecinţă, pe termen scurt, probabil că aceste importuri interne de forţă de muncă pot asigura necesarul angajatorilor. Considerăm că pe termen mediu şi lung aceste importuri interne nu pot asigura necesarul de forţă de muncă, având în vedere că, dacă veniturile angajaţilor din judeţul Arad sunt puţin mai mari faţă de restul ţării, şi cei care se folosesc de mobilitate nu sunt siguri că forţa de muncă importată va rămâne o perioadă mai mare în Arad, datorită costului vieţii (care este mai ridicat aici faţă de alte părţi), şi pentru că aici există diverse oprtunităţi, mai multe decât în alte zone pentru a asigura venituri mai mari angajaţilor.

În tot acest context special este imperios necesar ca toate cele trei organisme : sindicate, patronate şi administraţia publică să conlucreze în identificarea unor noi oportunităţi, specifice  nu generale, tocmai în vederea depăşirii acestei situaţii şi reglementării pe viitor a acestor neajunsuri, care pot determina pe anumiţi investitori să gândească eventuale relocări ale activităţilor de producţie.

AJOFM Arad vă stă la dispoziţie cu informaţii utile:

  • prin site-ul propriu : arad.anofm.ro
  • prin e-mail : ajofm @anofm.ro
  • prin telefon/fax : 0257/211230; 0257/264633
  • la sediul instituţiei din Arad, str. Călugăreni nr. 1 A şi punctele de lucru de la Sebiş, Ineu, Chişineu-Criş şi Lipova.

 

Henteş Marinel                                                     Mihaela Jude – Inspector superior

Director executive Compartiment Analiza Pieţei Muncii, Programe de ocupare şi Implementare măsuri active

About the author

redactia

Leave a Comment